Bolåneräntor Swedbank

Swedbank bolåneräntor - ansök om bolån

Swedbank är det hypoteksinstitut, det vill säga en bank som har tillstånd att ge ut bottenlån, som har flest bolånekunder och även den största lånevolymen. Ungefär var fjärde bostadsköpare väljer storbanken. Som den största långivaren har Swedbank ett komplett utbud av bolån jämte kopplade krediter. Här kan du teckna inte bara vanliga rörliga eller bundna lån utan också ansöka om handpenninglån, överbryggningskredit och seniorlån.

Ansök om lånelöfte och teckna bolån

Swedbank erbjuder dig att ansöka om lånelöfte direkt på webbplatsen genom att fylla i ett kortare formulär. Det görs en automatisk kreditupplysning och du får normalt ett preliminärt besked på skärmen inom någon minut. Blir ansökan slutligt godkänd får du därefter ett skriftligt lånelöfte i brevlådan att ta med på visningarna. Lånelöftet kan sedan, när du har kommit överens med säljaren om priset, kompletteras och ligga till grund för ansökan om bolån.

Bolånen hos Swedbank kan tecknas till upp till 85% av bostadens marknadsvärde. För belåning mellan 75-85% tecknar du ett topplån i form av ett privatlån. Räntebindningstiderna för bottenlånet är mellan 3 månader och upp till maximalt 10 år.

Innan du skickar in ansökan om lånelöfte eller bolån kan du med fördel använda Swedbanks bolåneguide, genom vilken du kan räkna både på hur mycket du kan få låna utifrån hur din privatekonomi ser ut, hur mycket dina lån kan komma att kosta samt hur ändringar i räntan slår mot dina månadskostnader.

Förutom traditionella bolån kan Swedbank erbjuda en hel rad andra typer av lån som helt eller delvis bygger på köp eller försäljning av bostad. I utbudet finns till exempel:

 • Byggnadslån
 • Handpenningslån
 • Bolån med räntetak (nyteckning inte möjlig 2016)
 • Seniorlån
 • Överbryggningskredit
 • Fritidshuslån
 • Utländska bolån

Swedbanks bostadsräntor

Swedbanks bolån kan tecknas med rörliga räntor och bundna räntor, och du är givetvis fri att kombinera de två varianterna hur du vill. Med ett större bolån vill du kanske säkra både lägre räntor och mer trygghet och då kan du med fördel sätta ihop ett paket med både bundna och rörliga bolåneräntor.

Swedbank presenterar, precis som alla andra hypoteksinstitut, både listpriser och genomsnittsräntor, och du kan se de aktuella bolåneräntorna på webbplatsen. Uppgifter om ”aktuell räntesats” är riktpriserna medan ”genomsnittsräntor” visar vad de kunder som tecknade nytt lån eller omförhandlade ett befintligt blev erbjudna för den föregående månaden. Oavsett vilken ränta du får kan du självklart göra avdrag i deklarationen för räntekostnaderna i deklarationen nästföljande år. Avdraget är 30% upp till 100 000 kr.

Prismässigt kan Swedbank bolåneräntor anses vara både billiga och dyra – det beror helt enkelt på hur din ekonomi ser ut. Har du en hög kreditvärdighet kan banken erbjuda dig mycket konkurrenskraftiga räntor. Ser din privatekonomi lite sämre ut, kan du räkna med att banken vill ha mer betalt för risken att låna ut till dig.

Så här ser Swedbanks erbjudande ut

 • Du ansöker om lånelöfte/bolån direkt på nätet eller på något av bankkontoren (vid ansökan på nätet får du omedelbart besked)
 • Lånelöfte kan göras om till bolåneansökan
 • Du kan ansöka om lån till upp till 85% av köpeskillingen/marknadsvärdet (lån på mellan 75-85% blir i form av privatlån)
 • Swedbank bolåneräntor löper på mellan 3 månader (rörlig ränta) och 10 år
 • Swedbank kan i övrigt också erbjuda handpenningslån samt överbryggningskredit