Räkna på bolån

Här på sajten Bolåneräntor.com vill vi ge dig som står i begrepp att köpa småhus, bostadsrätt eller fritidshus de bästa möjliga verktygen för att dels hitta rätt långivare och dels få svart på vitt på vad du faktiskt har råd med, både vad gäller köpeskillingen i sig och månadskostnader för räntor och amorteringar. Av den anledningen har vi skapat en bolånekalkylator som du kan laborera helt fritt med.

Idén med kalkylatorn är enkel, den visar hur du gör en bolånekalkyl. Din uppgift är att fylla i uppgifter om bostaden du vill köpa samt driftskostnader. Sedan räknas månadskostnaden för lån, amortering och drift ut automatiskt. För att ge dig ytterligare beslutsunderlag när du ska räkna på bostadslån kan du också se lånekostnaden per år. Kalkylatorn kan du använda både när du räknar på kostnader för ett eventuellt köp hemma på kammarn och när du har ordnat med ett lånelöfte från banken.

Kvinna räknar på bolån

Räkna på bolån för villa och fritidshus

Vår kalkylator är ganska självförklarande, och en ganska stor del av uppgifterna kompletteras automatiskt med de uppgifter du fyller i. Det kan ändå vara klokt att gå igenom faktorerna steg för steg. Du kan givetvis även använda dig av en annan källa för hur räntan räknas ut, men detta är ett mycket enkelt och smidigt alternativ.

Ska du låna till köp av småhus eller fritidshus ska du välja fliken ”låna till hus”. Du börjar här med att fylla i köpeskillingen. Kontantinsatsen på 15% räknas ut automatiskt, men du kan också ange en egen summa. Lagfarten räknas på husets pris så detta fält kan du inte ändra i.

I nästa steg ska du ange hur stor del av lånet som ska utgöras av ett bottenlån, det vill säga lån med bostaden som säkerhet. Eventuellt topplån räknas då ut automatiskt. För båda typer av lån kan du sedan välja antingen aktuella räntor (hämtas från ett urval av de bolåneinstitut och banker som erbjuder bolån – här får du hjälp att hitta billiga bolån!) eller fylla i egna räntesatser. Slutligen kan du också fylla i amortering. Träffas ditt bottenlån av det tvingande amorteringskravet multiplicerar du bottenlånet med 2% (för belåning på 70+ %) eller 1% (för belåning på 50,01 – 69,99%).

Den delsumma du får fram är en uppskattning på vad månadskostnaden för själva lånen kostar dig.

I nästa steg kan du lägga till driftskostnader för att få en ännu mer exakt bild av vad ditt nya boende kostar dig per månad. Här kan du uppskatta utgifter för bland annat el och uppvärmning, VA och försäkringar.

Räkna på bolån för bostadsrätt

Kalkylen för köp av bostadsrätt är i princip identisk med den du använder för köp av hus, men det finns några skillnader. Till exempel behöver du inte betala någon lagfartsavgift och det finns några skillnader när det gäller driftskostnaderna. Sophämtning faller bort och försäkringen blir billigare. I gengäld har du en månadsavgift att betala till bostadsrättsföreningen.

Låna pengar till lägre löpeskilling

I vissa fall är en bostadsrätt så billig att man inte behöver använda sig av ett bolån för att finansiera bostaden. Det finns många platser i Sverige där bostadsrätter kostar under 500.000 kr, vilket t.ex är maxbeloppet för ett privatlån.

Om du vill finansiera en billigare bostadsrätt på ett enkelt sätt så kan du låna pengar direkt på nätet och snabbt få svar från flera olika banker.

Du hittar dessa lån på www.lånapengar.com.

Nackdelen med privatlån är dock att räntan blir betydligt högre i förhållande till ett bolån, men du kan göra en betydligt snabbare affär eftersom låneprocessen är väldigt kort.

Vid akuta finansieringsbehov kan även snabblån vara ett alternativ att överväga. Dessa lån karaktäriseras av sin snabba handläggningstid och tillgänglighet, vilket kan vara till hjälp i situationer där snabb tillgång till pengar är nödvändig. Det är dock viktigt att noga överväga villkoren för snabblån, eftersom de ofta har högre räntor och avgifter än andra låneformer.

Räkna på höjda räntor

Ett annat användningsområde för funktionen är att se hur höjda räntor slår på din månadskostnad. Denna funktion kan både du som letar efter den perfekta bostaden och du som redan bor i villa, radhus eller bostadsrätt använda dig av för att planera för framtiden. Har du ett befintligt bolån kan det vara klokt att då och då räkna på förändrade räntor för att på så sätt få mer underlag till beslut om du ska binda hela eller delar av det totala lånet.