Räntekostnader är alltid avdragsgilla med 30%, oavsett om det är ett bolån, smslån eller annan kredit. I praktiken innebär detta att du som har lån får en rabatt på vad du betalar i ränta på ditt hus eller din bostadsrätt. Reglerna om avdrag, eller skattereduktion som det egentligen heter, gäller dock för precis alla lån, så det är alltså ingen skillnad på exempelvis ett bostadslån eller en avbetalningskredit. Effekten av rabatten blir dock så mycket större för ett bolån än för en kredit på ett mindre belopp och därför är det främst i samband med bostadskrediter som räntereduktionen får någon betydelse.
Idén med räntereduktion är ganska enkel. Grundregeln är att du ska få ett avdrag på skatten med 30% av vad du har betalat i räntekostnader. Det finns dock mer än så att säga om räntereduktion för bolåneräntor än så, och här presenterar vi en guide med allt du behöver veta.
Avdraget räknas på räntenettot
Ett avdrag för kostnaden för bolåneräntor gäller både för inkomstslaget kapital och inkomstslaget tjänst. Emellertid är det förstnämnda som räknas primärt och det betyder att eventuella ränteintäkter först ska kvittas mot dina lånekostnader. När det är gjort räknas eventuellt överskott (räntenetto) mot inkomst av tjänst.
Du måste ha något att dra av ifrån
Avdrag kan bara göras om det finns en beräknad skatt som täcker det. Du kan helt enkelt inte tjäna på att betala räntor. Har du inte betalat någon skatt, eller i varje fall inte så mycket att det täcker avdragsrätten, kan du inte få skattereduktion.
21%-regeln
Avdraget på 30% gäller för räntenetto upp till 100 000 kr. Är nettot högre än så blir avdraget inte lika generöst. Du får då i stället en skattereduktion på 21%.
Fördela kostnader för bolåneräntor
Bor du med make/maka eller sambo och ni båda står som ägare till bostaden är grundregeln är ni får utnyttja avdragsrätten till 50% vardera. Om någon av er betalar betydligt mer än hälften av kostnaderna kan det emellertid vara en idé att ange en annan fördelning. Kontakta banken för att ändra fördelningen eller skriv in den i deklarationen på egen hand.
Uträkningen kring vad du faktiskt ska få tillbaka av dina räntebetalningar kan vara lite knepig. Som tur är behöver du inte göra någon uträkning själv (det sköter Skatteverket om med uppgifter från din bank eller bolåneinstitut som grund), men det är alltid bra att ha ett litet hum om hur det fungerar. Därför följer här ett förenklat exempel.
Förutsättningarna är att du betalar 50 000 kr på bolånen 2016 och att du inte har några ränteintäkter. För att räkna ut reduktionen du kan utnyttja 2017 multiplicerar du procentsatsen (0,30) med kostnaderna (50 000 kr) och får då fram beloppet 15 000 kr. Detta belopp dras av din beräknade skatt.
Vill du inte få avräkning på skatten en gång per år kan du i stället välja att jämka din skatt och därmed ordna så att ditt avdrag sprids ut över alla årets tolv månader.
Om du vill jämka ska du först fylla i Skatteverkets blankett SKV 4302 (ändring av preliminär A-skatt). Myndigheten kommer sedan att återkomma till dig med ett beslut som du ska lämna till din arbetsgivare. Arbetsgivaren kommer i fortsättningen att dra av mindre i skatt på dina löneutbetalningar.